Nie ma chyba bardziej podstępnej i jednocześnie wciąż w dużym stopniu nieuleczalnej choroby podobnej do raka. Co roku umiera na nią miliony ludzi na całym świecie. Naukowcy ogłosili ostatnio trzy nawyki, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania aż o 60 procent. Jakie to będą?
Czy rak to tylko kwestia genów?
Nie da się ukryć, że osoby, które w swojej rodzinie miały potwierdzone zachorowania na tego typu chorobę, mogą w pewnym stopniu czuć się zagrożone. Jednak to nie przesądza w żadnym wypadku o całości. O wiele więcej zachorowań powstaje na skutek złych nawyków żywieniowych czy braku ruchu niż z samych genów. I na tym postanowili skupić się naukowcy.
Witamina D, kwasy omega-3 i ćwiczenia
Badania przeprowadzono na starannie wyselekcjonowanej grupie osób. Każda z nich otrzymywała zwiększone dawki witaminy D, którą musiała spożywać przed określony czas. Dodatkowo zmieniła się ich codzienna dieta. Zamiast produktów wysoko przetworzonych, postawiono na warzywa i owoce oraz produkty bogate w kwasy omega-3. Nie bez znaczenia była również codzienna dawka ruchu w formie ćwiczeń o umiarkowanej intensywności.
Wydaje się więc, że niewiele trzeba, aby uchronić się przed rakiem. Zdrowe odżywianie, suplementacja oraz aktywność fizyczna. W praktyce jednak okazuje się, to często trudniejsze niż się pierwotnie wydaje. Warto jednak próbować, aby zagwarantować sobie długie i szczęśliwe życie. A przede wszystkim zdrowe.